12 januari 2021
De meeste fietsaccu’s zijn tegenwoordig uitgerust met li-ion/li-polymeer energiecellen, net als het merendeel van de mobiele apparaten in huis. Het grote verschil met een smartphone of laptop is de hoeveelheid energie die is opgeslagen en in potentie kan vrijkomen. Door de toegenomen verkoop van e-bikes in Nederland komen er jaarlijks ook meer meldingen van woningbrand door een fietsaccu en verschillende betrokkenen maken zich zorgen.
Ten opzichte van andere oplaadbare apparaten krijgt een fietsaccu meestal veel te verduren door weersinvloeden en het grotere risico op stoot- en valschade. Als een li-ion fietsaccu eenmaal ontbrandt, is er bijna geen mogelijkheid om de brand te blussen, waardoor het minutenlang kan duren voordat de vlammen gedoofd zijn.
De volgende vier laadtips zijn belangrijk om het risico op brand zo klein mogelijk te maken:
1. Nooit ’s nachts opladen:
Zorg dat er altijd iemand is om toezicht te houden wanneer de accu aan de oplader gekoppeld is en leg uw accu zeker niet ’s nachts aan de lader.
2. Op tijd van de netstroom halen:
Wanneer de accu bijna volledig opgeladen is kunt u deze al van de lader ontkoppelen. Het is af te raden om de accu altijd volledig tot 100% op te laden (80% tot 90% is beter en veiliger). Uw accu permanent aan de oplader laten is niet alleen onveilig, maar ook niet goed voor de conditie van de batterij.
3. Zorgen voor voldoende ruimte:
Tijdens het opladen is het belangrijk dat de accu volledig vrij ligt van brandbare materialen en de warmte goed afgevoerd kan worden. Het veiligste is altijd om buitenshuis op een droge, beschutte plek op te laden en enkel binnen op te laden wanneer de ruimte voorzien is van een rookmelder.
4. Contact opnemen bij schade:
Neem altijd eerst contact op met een erkende fietsaccu specialist wanneer de accu beschadigd, gevallen of opgezwollen is. Na een val van de accu is het risico op kortsluiting en brandgevaar vele malen groter.
‘Ik laad accuraat’ is een campagne van BOVAG en RAI met speciale aandacht voor veilig laden van fiets- en scooteraccu’s. Op de website van ik laad accuraat leest u niet alleen tips over veilig laden, maar vindt u ook meer informatie over wat u zelf kunt doen om de levensduur van uw fietsaccu te verlengen.